Insomnia, als algemenere term slaapstoornis genoemd, is een stoornis waarbij slapeloosheid optreedt. Slaapproblemen treden op bij mensen die, net als bij een jetlag, een verstoord bioritme hebben. De biologische klok van deze mensen is dermate verstoord dat men niet of weinig kan slapen. Als men lang wakker ligt, is er al sprake van insomnia. Je hebt over het algemeen overdag weinig energie

Bij wie komt insomnia veel voor?

Vooral mensen die veel nachtdiensten draaien of tot laat door werken, maar ook mensen met een jetlag hebben over het algemeen veel last van slapeloosheid. De slaapproblemen dienen zich aan doordat men veel overdag moet slapen en ’s nachts wakker moet zijn, terwijl jouw lichaam zich africht op de mate waarin zonlicht aanwezig is. Je lichaam reguleert zich zo dat er meer melatonine, het stofje wat er voor zorgt dat je slaap opwekt, aangemaakt wordt als het donker is. Anders werkt dit hetzelfde. Wanneer het licht is, zullen mensen weinig melatonine aanmaken. Voor mensen die nachtdienst hebben is dit dus een serieus probleem. Uit onderzoek is gebleken dat drie kwart van de verpleegkundigen die nachtdiensten draaien, kampen met slaapproblemen. Ook onder jongeren, die vaak op stap gaan of laat opblijven, is insomnia een groot probleem.

Hoe voorkom je het?

Regelmaat is belangrijk als je insomnia wilt voorkomen. Ga niet te laat naar bed en sta vroeg op. Hierdoor reguleer je jouw bioritme en zal jouw biologische klok zich aanpassen. Vermijd daarnaast het gebruik van beeldschermen. Deze sturen blauw licht uit, waardoor het jouw aanmaak van melatonine belemmert.

Dit is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Mensen die tot laat werken of nachtdiensten draaien kunnen deze oplossing niet hanteren. Hiervoor is de Propeaq Lichttherapie bril uitermate geschikt voor. Met lichttherapie kan je jouw bioritme reguleren en kan je jouw prestaties op gezette tijden verbeteren. Je kan blauw licht stimuleren om zo scherper te zijn en met de rode lens kan je blauwe licht tegenhouden, zodat je de aanmaak van melatonine stimuleert. Kijk voor alle mogelijkheden en specificaties op de productpagina.