Hoe wordt gehoorverlies behandeld?

Het menselijk lichaam is heel bijzonder. Het bestaat uit duizenden verschillende soorten elementen die ook nog eens in verbinding met elkaar staan. Naast deze elementen hebben mensen ook nog vijf zintuigen. Deze zintuigen zijn: zien, horen, proeven, ruiken en voelen. Al deze zintuigen hebben zo hun eigen nut voor mensen. Wat deze zintuigen wel gemeen hebben is dat ze dingen waarnemen.

Behandeling van perceptief gehoorverlies

Door te zien, krijgen wij een beeld van iets of iemand. Door te voelen, kunnen we te weten komen hoe iets of iemand in elkaar zit. Helaas kunnen de zintuigen ook verslechteren. Denk dan aan het verlies van gehoor of aan het verlies van je zicht. Een voorbeeld van verlies van gehoor is perceptief gehoorverlies. Maar wat is perceptief gehoorverlies en kan je het behandelen?

Als eerste is de vraag wat perceptief gehoorverlies is. Het antwoord hierop is dat het een soort gehoorverlies is dat vaak geleidelijk ontstaat. Het wordt veroorzaakt door een probleem in het binnenoor. Een aanleiding hiervoor kan een trauma zijn. Vaak heb je perceptief gehoorverlies niet echt in eerste instantie door, maar merk je pas dat je gehoor achteruit is gegaan wanneer je jouw gesprekspartner niet meer kan verstaan in drukke plekken. Dan is nu de vraag of je perceptief gehoorverlies kan behandelen.

Mildere vorm

Mildere vormen van perceptief gehoorverlies kan goed behandeld worden door geluiden uit de omgeving te versterken. Dit wordt dan gedaan door een hoortoestel. Bij ernstigere verliezen zijn andere manieren vereist om perceptief gehoorverlies te behandelen. Zo kun je denken aan spraakafzien of aan soloapparatuur. Perceptief gehoorverlies behandelen kan dus op verschillenden manieren afhankelijk van de ernst ervan.

Zijn er andere soorten gehoorverliezen?

Hierboven hebben wij perceptief gehoorverlies behandelen besproken, maar zijn er ook andere soorten gehoorverliezen? Het antwoord daarop is ja. Zo heb je bijvoorbeeld conductief gehoorverlies. Dit gehoorverlies komt doordat geluiden van het buitenoor niet naar het binnenoor kunnen gaan. Dit kan komen door kleine blokkades zoals oorsmeer, maar kan ook komen door beschadigingen aan het trommelvlies of aan de gehoorbeentjes.

Vaak is conductief gehoorverlies tijdelijk en kan het medisch opgelost worden. Ook kan je helemaal een verlies van gehoor krijgen door sudden deafness. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn infecties, verslechtering in de doorbloeding van het binnenoor of een mogelijke beperking van de werking van de gehoorzenuw.

Bron: https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/