Hierom is sporten gezond voor je

Sporten

Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen. Velen van ons sporten al van jongs af aan en staan dan ingeschreven bij een voetbal- of tennisvereniging. In Nederland zijn er gelukkig veel mogelijkheden om diverse sporten uit te proberen en zijn er zowel in de steden als dorpjes voetbalvelden en parken te vinden waar jij je naar hartenlust kunt uitleven. Wij vertellen hier hoe je het beste begint met sporten en wat dit voor jouw lichaam en algemene gezondheid doet. Iedereen kan genieten van bewegen maar je moet gewoon even weten hoe je kunt beginnen!

Zo kun je beginnen met sporten

Kijk allereerst in jouw directe omgeving wat voor sportmogelijkheden er zijn. Als jij ver moet reizen naar het sporten dan kan dit demotiverend werken. Ga eventueel samen met jouw partner of vriendin sporten zodat je elkaar kunt motiveren. Denk na waar jouw talenten zich bevinden en start eventueel met een programma waarmee jij verschillende soorten sporten kunt uitproberen. Overweeg verder om lid te worden van een vereniging zodat je ook jouw sociale kring kunt vergroten en eventueel op termijn aan wedstrijden kunt deelnemen.  Tenslotte moet je een sport de kans geven en deze zeker meerdere keren uitproberen voordat je een alternatief overweegt.

Dit doet sporten met jouw lichaam

Het bewegen kent vele voordelen voor jouw lichaam. Door te bewegen moet je hart harder pompen en bouwt het uithoudingsvermogen op. Je ontwikkelt je spieren en verliest overtollig gewicht. Daarnaast gaat het bloed sneller stromen waardoor jij direct energie krijgt. Buiten sporten zorgt er verder voor dat jij de nodige Vitamine D opvangt en de aanmaak van dopamine wordt bevordert, wat leidt tot een gelukkig gevoel. Ten slotte kan sporten ook een sociale bezigheid zijn en kun je er nieuwe vrienden mee maken wat jou geestelijk een goed gevoel geeft.