Help ik heb aften, wat te doen?

aften

Aften zijn kleine blaasjes of zweertjes die zich ontwikkelen op de zachte weefsels in je mond of tandvlees. In tegenstelling tot een koortslip, komen aften niet voor op het oppervlak van je lippen en zijn ze niet besmettelijk. Ze kunnen echter wel pijnlijk zijn en eten en praten bemoeilijken. De meeste aften verdwijnen binnen een week of twee vanzelf. Wil je er graag zo snel mogelijk van af? Dan kun je een middel tegen aften gebruiken. Neem contact op met je arts of tandarts als je ongewoon grote of pijnlijke aften heeft of als aften niet lijken te genezen. 

Symptomen van een aft 

De meeste aften zijn rond of ovaal met een wit of geel centrum en een rode rand. Ze vormen zich in je mond, op of onder je tong, in je wangen of lippen, aan de basis van je tandvlees of op je gehemelte. Een dag of twee voordat de aft daadwerkelijk verschijnt, kun je een tintelend of branderig gevoel voelen in je mond.  

Aften voorkomen  

Aften komen vaak terug, maar je kunt de frequentie mogelijk verminderen door deze tips te volgen: 

 

  • Verminder je stress.  
  • Eet gezonde voeding. Om voedingstekorten te helpen voorkomen, moet je veel fruit en groenten eten.  
  • Let op wat je eet. Probeer voedsel te vermijden dat je mond zou kunnen irriteren. Dit kunnen noten, chips, bepaalde kruiden, zoute voedingsmiddelen en zuur fruit zijn, zoals ananas, grapefruit en sinaasappels. Vermijd alle voedingsmiddelen waarvoor je extra gevoelig of allergisch bent. 
  • Let op je mondhygiëne. Regelmatig poetsen na de maaltijd en eenmaal per dag flossen kan je mond schoon en vrij van voedsel houden dat een aft zou kunnen veroorzaken. Gebruik een zachte borstel om irritatie van delicate mondweefsels te voorkomen en vermijd tandpasta’s en mondspoelingen die natriumlaurylsulfaat bevatten. 

Pijnverzachtende middelen tegen aften 

Ook al heb je alle tips gevolgd om aften te voorkomen, toch ontkom je soms niet aan een vervelende aft. Gelukkig kun je hiervoor een middel tegen aften gebruiken. Ten eerste kun je aloë vera proberen te gebruiken. Deze plant bevat maar liefst 75 verschillende actieve stoffen die verzachtend, pijnstillend en ontstekingsremmend werken. Je kunt aloë vera op blaren, zweertjes, brandwonden en dus ook aften smeren om de pijn en jeuk te verlichten. Naast aloë vera kun je ook zink gebruiken. Een tekort aan zink kan een van de oorzaken zijn van het ontstaan van aften. Kies daarom voor een tandpasta of mondspoeling waar zink in is verwerkt. Zink zal de afweer versterken en de wondjes helen.